top of page

"De grootste bron van ontmoediging schuilt in de overtuiging dat een persoon niet in staat is om iets te doen"

Maria Montessori

De onafhankelijkheid, autonomie en sociale participatie ondersteunen.

Het begeleiden van oudere volwassenen met al dan niet ernstige cognitieve stoornissen, stelt heuse moeilijkheden aan de zorgverleners en de mantelzorgers. Senior Montessori is een vereniging die opleidingen en begeleiding biedt aan professionele hulpverleners in de ouderenzorg of iedere persoon die met dit thema bezig is..


 

Ondanks de aandoeningen is de ontplooiing van de persoon nog steeds mogelijk.

Onze aanpak steunt op het werk en de filosofie van Maria Montessori, aangepast door Professor Cameron Camp. Die persoonsgerichte aanpak steunt op de behouden vaardigheden van de persoon en op de aanpassing van zijn activiteiten, en van zijn fysieke en sociale omgeving. Dit alles met respect voor zijn identiteit.

Prochaine formation hors-site -

Accessible à toute personne intéressée par la thématique -

Chez les personnes atteintes de troubles cognitifs ou de maladies apparentées Alzheimer, le manque d’activités engendre souvent de l’apathie, de l’anxiété ou de l’agitation. Ces personnes ont besoin d’un accompagnement riche en stimulations cognitives régulières, d’échanges et de participation sociale ainsi que d’un entraînement fréquent pour réduire leurs difficultés à accomplir les actes de la vie quotidienne.

- A Namur les mardi 23, mercredi 24 et jeudi 25 juin 2020 + le mercredi 23 septembre 2020

- A Charleroi (Marchienne-au-Pont) les mercredi 16, jeudi 17 et vendredi 18 septembre 20202  le vendredi 11 décembre 2020

Objectifs de la formation, programme détaillé et modalités d'inscriptions par ici !

personnes-agees-puzzle.jpg
Diensten

Wij bieden Montessori opleidingen aan in de begeleiding van oudere volwassenen met cognitieve moeilijkheden, de ziekte van Alzheimer of aanverwante ziektes.


Onze opleidingen zijn aangepast aan de behoeften van elke structuur. Onze experts begeleiden u in een volledige beschouwing van:

- De ontwikkeling of aanpassing van uw woonruimtes;
- De ontwikkeling van activiteiten die aangepast zijn aan elke persoon en die de cognitieve functies stimuleren.
- Het gebruik van specifieke instrumenten die voor iedereen toegankelijk zijn
- Meer info (lien vers “opleidingen”)

Getuigenissen

 

"We zijn 5 jaar geleden begonnen met Montessori. Ik denk dat ik namens mijn collega's kan spreken en zeggen dat Montessori in het begin goed nagedacht moet worden, maar dat het al snel een automatisme wordt, dat zijn weerslag heeft op ons beroepsleven maar ook op ons persoonlijk leven. Als de Montessori-concepten eenmaal begrepen, gevoeld en geïntegreerd zijn, veranderen we onvermijdelijk de manier waarop we met bewoners, collega's, vrienden en de mensen om ons heen praten. Deze verandering maakt het mogelijk om de mens in het algemeen met meer respect, gelijkheid, waardigheid en vertrouwen te benaderen" 

"In het begin betekent het toepassen van Montessori vooral: het geven van een keuze, het gebruik van het werkwoord 'willen' in plaats van 'kunnen', het proberen om de 12 Montessori principes toe te passen bij het voorstellen van een activiteit, het voorstellen en dragen van een badge met de gekozen naam of het aanpassen van het lettertype bij het voorstellen van een tekst. Dit, na het ontdekken, dankzij de leestoets, dat een grote meerderheid van de inwoners nog steeds in staat is om te lezen. Dan beginnen we beetje bij beetje te integreren wat het betekent om "zich te focussen op de behouden vaardigheden van de bewoners en niet op de tekorten". Dit opent de creativiteit in de activiteiten die we voorstellen. We beseffen dat elke bewoner de vaardigheden heeft om activiteiten te ondernemen, iets wat we eerder niet opmerkten of wat we voor onmogelijk hielden. Er beginnen ook sociale rollen te verschijnen. We begrijpen het belang van die rollen om de persoon in staat te stellen om meer autonoom te worden. We beginnen altijd bij het eenvoudigste en gaan dan tot het meest complexe. We beseffen ook hoe belangrijk het is om interacties te creëren tussen de bewoners, om hen in staat te stellen met elkaar te praten, elkaar te leren kennen, elkaar te helpen... Beetje bij beetje geven de verzorgers die we waren plaats aan de facilitators die we aan het worden zijn en ons grootste geluk is dat de bewoners hun autonomie terugkrijgen, in staat zijn om keuzes te maken en te leven zoals in hun eigen thuis"

“Een opleiding met concrete voorstellen voor oplossingen op de werkvloer."

“Principes die eenvoudig toe te passen zijn”

“Materiaal die we kunnen gebruiken om oplossingen toe te passen.”

 

“Het verrijkt en versterkt mijn kennis en vaardigheden. Het verandert mijn kijk op mijn bewoners, die niet positief meer was."

"Al het personeel moet toegang hebben tot deze opleiding om goede resultaten te behalen"

bottom of page